Monday, April 13, 2009

Feliz Pasqua

Nu har vi lamnat den ena huvudstaden Sucre for det betydligt mer vimlande La Paz. Vi firade dock pasken i Sucre vilket var en minst sagt religos upplevelse. Vi har ju tagit spanska lektioner i en hiskeligt bra skola och var finfina lararinna bestamde sig for att ta med oss pa en riktigt traditionell skartorsdagsutflykt. Hon kom och hamtade oss pa vart hostel i en pickup utan saten pa flaket o dar tryckte vi ihop oss och gav oss ivag i natten. Traditionen bestod i att man ska besoka 12 eller 6 (eller 7...) kyrkor, men varken fler eller farre, och be lite i varje. Trots att det var lite markligt att aka runt och tillsammans med hela Sucres befolkning klamma in sig i sma kapell och kyrkor har och dar var det valdigt mysigt.

Langfredagen bestod, forutom att man endast far ata vegetarisk mat, av tva traditioner var av en vi deltog i. Man ska sa tidigt som mojligt, garna vid 3-4 tiden pa morgonen (for var del vid 10) ta sig upp pa ett hogt berg och besoka 12 stationer som man kastar stenar pa innan man slutligen tander ett ljus vid den Jesusstaty som blickar ner over staden. Vi klarade oss flamtande upp (hojden tog pa oss och gjorde det hiskligt jobbig...) aven detta var en skojig upplevelse da det var valdigt festlig stamning med olika forfriskningsstand langs vagen och lite av var midsommar eller valborgsstamning.

Den sista traditionen skippade vi da det kandes lite val magstarkt for var del, namligen att ateruppleva Jesus begravning. Enligt vara kallor ska detta vara ett mycket sorglig forfarande da de bar runt en kista med en Jesus i verklig storlek i staden, de kastar blommor och grater. Vi valde istallet att vara hemma pa hostelet dar vi av agarna blev bjudna pa omintas (forhardnad majsrora) och vegetarisk gryta, dvs traditionell paskmat.

Aven om det bolivianska koket inte bjuder pa alltfor manga kulinariska upplevelser har vi verkligen fastnat for den traditionella frukosten som vi ater varje morgon. Den bestar av en dryck som smakar lite som en blandning mellan fruktsoppa och glogg och heter Api samt ett donutliknande bakverk som kallas Buñuelo. Detta avnjutes pa marknaden till priset av 5 kr for 2 personer. Aven lunchen aven kallad Almuerzo ater vi ofta, treratters till vrakpriset 10kr per pers ar inte helt fel. Dock innebar var avsaknad av restriktioner mot vad vi ater att vara magar varit mer eller mindre i konstant uppror sen vi kom till Bolivia men vad gor det i detta fantastiska land.

English: We've visited 7 churches because it's Easter we've also walked up a mountain to see Jesus, we didn't watch he's funeral though. We've eaten a lot of strange things since we came here and we experience a lot of stomach problems beacuse of that.
Un Abrazo Julia
Marknaden med alla farger, frukter billig mat och smothies for 3 kr, var favoritplats.

"Ta ett foto pa mig" barnen ar mycket fascinerade over digitalkameror och hur man kan se bilden man tagit direkt.

Nar Tomas leder oss fel vag i ca 30 min nar staden endast bestar av uppforsbackar blir jag latt irriterad.

Pa flaket pavag att besoka kyrkor.

Uppfor berget med vackra Sucre i bakgrunden.

Det sag lite ut som Jesus stod pa Eiffeltornet.

Desayuno: Api con Buñuelo

1 comment:

  1. Smothies för 3 kr!! Det var inte dåligt. Blev sjuk sugen på en såndär coccosdrink från marknaden i barcelona.

    ReplyDelete